Uppfödning

Presentation av tammusen

Vår sällskapsmus härstammar från husmusen, Mus musculus, och kallas oftast bara för tammus. Dansmus, popcornmus, micromus etc är missvisande namn på tammöss! Blanda inte heller ihop tammusen med andraarter som taggmus, sebramus, gräsmus, nilmus eller natalpälsråtta (natalmus).

Musens utseende kan varieras nästan till oändlighet med hjälp av olika typer, färger, teckningar och hårlag.

Det finns tre olika storlekar på möss: svensk typ, engelsk typ och minimus. Svensk typ är den som i storlek och utseende mest liknar sin vilda släkting. Vikten är 20-30 gram och längd från nosspets till svanstipp ca 20 cm.

Engelsk typ är en stor mus med stora öron och lång svans - ofta längre än kroppen. En vuxen engelsktypad mus kan väga upp till 100 gram, och är ca 30 cm lång från nosspets till svanstipp. Minimus är den minsta varianten av tammus. Den är vanligen svartvit med kroppslängd på 10-15 cm, svanslängd 5-7 cm och vikt 10-20 gram.

Musen är allätare. Den äter mycket i förhållande till sin storlek och skall därför alltid ha tillgång till mat. Basfodret ska innehålla de fyra sädesslagen - där finns de flesta vitaminer, mineraler och spårämnen en mus behöver. Fröer, nötter, frukt och grönsaker är också en viktig del av dieten. Bjud även musen på färsk mat som grönsaker, bröd, en mindre mängd kött och fisk. Färskt vatten skall alltid finnas i buren. Undvik att utfodra musen med för stor mängd bakad mat som pellets, gnagargodis, hund- och kattmat eller annat kreatursfoder då musen kan bli sjuk av det.

Trots sin ringa storlek är möss intelligenta, nyfikna och aktiva djur som kräver mycket stimulans för att trivas i fångenskap. Till att börja med bör man skaffa en rymningssäker och rymlig bur. Den bästa buren är ett stort akvarium med nätlock. Som bottenmaterial rekommenderas aspflis, asspån eller pappersströ (cellulosapellets), Hö och halm bör undvikas då det lätt ger ohyra som skabbkvalster och löss. Kutterspån är också olämpligt till möss då det kan ge dem ohyra, har dålig uppsugningsförmåga, är dammigt och är det gjort av barrträ innehåller det terpentin. Inred buren med leksaker, kartonger, hus, papper att boa med, pinnar, kvistar och grenar att gnaga o klättra på och ett stort hjul som mössen ej kan skada sig på.

Möss lever 2-3 år. Hanar blir lättare tama än honor, men har en mer utpräglad och tyvärr genomträngande doft som de använder för att markera sitt revir. Det är ganska vanligt att en mushane inte kommer överens med andra mushanar, vilket betyder att den i så fall får bo ensam. Trots detta är möss flockdjur. Skall du ha honor bör du skaffa två stycken, då de trivs bäst i sällskap. Tänk på var du köper dina honor, eftersom de kan bli dräktiga redan vid 5 veckors ålder om det finns hanar i buren.

Mushonan är mogen för parning vid 5-10 månaders ålder. Hon är dräktig 19-21 dagar. Kullstorleken varierar mellan 5 och 15 ungar. De föds utan päls, öppnar ögonen vid 12-14 dagars ålder. Var noga med att sära honor från hanar redan vid 4 veckors ålder för att slippa oönskade parningar. Att se skillnad på könen kan vara svårt pga att hanen kan dra in sin pung. Pungen syns som ett hudveck mellan penis och anal. Honan har kortare avstån än hanen mellan urinrör och anal. Dessutom har hon en slidingång strax bakom urinröret, en hårlös sträng mellan slidan och analen samt 10 juver på magen.

God miljö och utfodring är det bästa sättet att hålla musen frisk! En sjuk mus känns igen på att den kryper upp i ett hörn, burrar upp sin päls, har rinniga ögon, kliar sig mycket, rör sig lite/stelt och är kall. Sätt den i en egen bur med värme, vätska, god och nyttig mat samt behandla den på lämpligt sätt. När din mus är sjuk är det alltid säkrast att kontakta en veterinär.

Minsta tillåtna buryta till mus: 0,09 kvm.

Minsta mått på kortaste sidan: 20cm.

Minsta höjd: 20 cm.

Minsta tillåtna buryta per mus vid grupphållning: 0,018 kvm.

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull vid grupphållning: 0,0275 kvm.

Från SVEMUS hemsida.

https://svemus.weebly.com/uploads/1/3/3/3/13335749/svemus-folder2016.pdf

Jag följer svenska musklubbens rekommendationer

Hanar (rekommenderas bo ensamma)                                          250kr

Honor (säljes minst i par om inte sällskap redan finns)               250kr

Jag är medlem i svenska musklubben. Och registrerad Svemus uppfödare. Jag följer svenska musklubbens rekommendationer. Mössen är registrerade och vid flytt följer skötselråd samt registreringsbevis med. Självklart finns jag för stöd och som bollplank i hela mössens liv.

SVEMUS arbetar för god avel på möss för sällskap och utställning. Som uppfödare är det viktigt att du väljer ut friska avelsdjur samt tar hänsyn till djurens behov. För att bli registrerad uppfödare i SVEMUS krävs bland annat att man varit medlem i klubben minst ett år samt att man ställt ut minst 3 möss med godkänt resultat i Pet Class (A eller AB i slutbetyg) eller Standardklass (minst 50 p). Man måste också göra ett skriftligt och praktiskt prov med godkänt resultat. Som uppfödare i SVEMUS måste man registrera alla muskullar, och man måste bifoga SVEMUS registreringsbevis samt skötselråd vid försäljning av möss. SVEMUS folder fungerar bra att ge som infolapp med mus som säljs, då den följer alla de punkter Jordbruksverket bestämt att man ska informera om!


SVEMUS registrerade uppfödare:

  • följer Jordbruksverkets regler för djurhållning samt SVEMUS bestämmelser, som bla innebär att man alltid avlar på sunda och trevliga möss och ser till djurens bästa i första hand.
  • har en bra grundkunskap om möss och deras behov.
  • har avlagt ett godkänt praktiskt och teoretiskt prov samt även fått sina djur godkända på utställning.
  • registrerar och dokumenterar alla kullar samt säljer möss med SVEMUS registreringsbevis.


  • Varför SE- framför uppfödarnamnet?
    SE-märkningen är unik för SVEMUS registrerade uppfödare och kan ses som en garantistämpel för genomfört uppfödarprov och att de följer lagar och förordningar samt SVEMUS rekommendationer. Även för att inte blandas ihop med övriga uppfödarnamn utanför SVEMUS.​